hishammuddinPerwakilan Umno yang menghadiri Perhimpunan Agung Umno pada tahun ini merupakan individu paling layak untuk membuat keputusan sama ada dua jawatan tertinggi parti itu perlu dipertandingkan atau tidak, kata Naib Presiden Umno, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein.

Beliau berkata semua proses meminda perlembagaan parti, termasuk proses mahu membenarkan lebih ramai perwakilan akar umbi mengundi pada perhimpunan itu dibuat bagi menjadikan parti lebih telus dan inklusif kepada ahli-ahlinya.

“Akhirnya, semua terpulang kepada perwakilan namun ia perlu dibuat agar Umno kekal kuat.

“Saya tidak akan bersetuju kepada apa-apa sahaja yang akan membahayakan atau melemahkan parti,” katanya.

Datuk Rosnah Abdul Rashid ShirlinSementara itu, di Kota Kinabalu, Sabah, Ketua Puteri Umno, Datuk Rosnah Abdul Rashid Shirlin bersetuju dengan cadangan agar jawatan presiden dan timbalan presiden tidak dipertandingkan.

Beliau berkata sekiranya jawatan tertinggi parti tidak dipertandingkan maka ia akan memberikan impak yang positif kepada parti yang sedang melalui proses tranformasi di bawah pimpinan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.

“Umno tidak pernah menghalang sesiapa sahaja menawarkan diri untuk untuk bertanding jawatan tertinggi parti, namun pada pendapat saya Najib adalah presiden yang terbaik pada Umno dalam usaha memastikan survival parti selepas pilihan raya.

“Sekarang (selepas pilihan raya) parti maju ke hadapan dengan peluang yang lebih besar diberikan kepada pemimpin muda untuk bergerak dalam era landskap politik masa hadapan,” katanya.

Rosnah berkata program transformasi drastic yang dilaksanakan oleh parti jelas memperlihatkan kekuatan jentera pilihan raya terutamayan ketika tempoh kritikal dan ia dapat dilihat di semua peringkat daripada pimpinan tertinggi hingga ke peringkat akar umbi.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s